Om Brådtom Sluss

”På Brådtom har man inte bråttom.”

O

OM BRÅDTOM SLUSS


Brådtom är en slussvaktarbostad som härstammar från tiden då Göta Kanal byggdes i början av 1800-talet. Gårdens äldsta hus är den gamla smedjan som idag är en uthyrningsstuga.

 

Det finns olika teorier kring var namnet Brådtom kommer från. En är att det år 1905 körde in ett lastfartyg med buller och bång i den nedre slussporten och kanalen tömdes på vatten – slussen blev alltså "bråd tom"! En annan är att flera båtar körde in i slussportarna under 1800-talet för att de hade så ”bråttom”.

 

Brådtom Sluss har varit ett café och vandrarhem sedan 1998 med fem små stugor att hyra per dygn, samt några ställplatser längs  kanalen.


Här intill kan du se några filmer om Brådtom Sluss.

VI PÅ BRÅDTOM


Verksamheten vid Brådtom Sluss startades 1998 av Ewa och Gunnar Persson.


2014 togs den över av Wiveca Lind som hittade sin dröm här vid slussen och bodde och drev verksamheten sommartid under 5 år.


2019 tog Filia Resurs AB över där bland andra Anneli Carlsson ingår och slussvaktarbostaden har nu öppnats upp för fikagäster. På gården bor även gårdskatter som gillar att kela med  gästerna. På sommaren huserar också kaniner och sprätthöns på gården.

2021 öpnade vi även verksamhet i Norsholms slusscafé vilket möjliggör för året-runt-verksamhet med bland annat, hoj- och temakvällar, kurser, konferenser och bokade sällskap.

ATT GÖRA


Det finns mängder av saker att gör vid Brådtom Sluss – oavsett om du i lugn och ro vill njuta av sommaridyllen eller om du vill ha lite fart och fläkt.

På gården kan du hälsa på våra nyfikna hönor, keliga katter och gosiga kaniner. Och här anordnas kurser, marknader med hantverk och kuriosa samt populära musikkvällar med quiz & allsång under sommaren.


Självklart är båtslussningen en huvudattraktion och räcker gott för många tillsammans med en fika, lunch eller glass.


Göta kanals cykelled passerar genom gården och ger dig ett utmärkt tillfälle att cykla eller promenera längs den vackra kanalen. Spana efter snok, paddor, mink, vesslor, rovfåglar och häger som det finns gott om här. Ibland brukar till och med bäver visa sig!


Här finns någonting för alla!

Hönan Agna
Hönan Agna
Kattungen Månse
Kattungen Månse
Kaniner
Kaniner
Cykeltur längs kanalen
Cykeltur längs kanalen
Kurs i lugn utemiljö
Kurs i lugn utemiljö
Matsäck på bryggan
Matsäck på bryggan
Slussfika
Slussfika
Musikkvällar
Musikkvällar

I närheten


I närområdet kring slussen finns mycket annat att göra. Bada, fiska eller ta en tur till de vackra närbelägna slotten i Löfstad och Ekenäs.


Eller varför inte strosa runt i Norrköping med dess vackra promenader, besöka Gamla Linköpings friluftsmuseum, Söderköpings pittoreska Maddickenkvarter eller titta på alla djur på Kolmårdens djurpark?


Här blir du inte sysslolös!