Om Brådtom Sluss

”På Brådtom har man inte bråttom.”

O

OM BRÅDTOM SLUSS


Brådtom är en slussvaktarbostad som härstammar från tiden då Göta Kanal byggdes i början av 1800-talet. Gårdens äldsta hus är den gamla smedjan som idag är en uthyrningsstuga.

 

Det finns olika teorier kring var namnet Brådtom kommer från. En är att det år 1905 körde in ett lastfartyg med buller och bång i den nedre slussporten och kanalen tömdes på vatten – slussen blev alltså "bråd tom"! En annan är att flera båtar körde in i slussportarna under 1800-talet för att de hade så ”bråttom”.

 

Brådtom Sluss har varit ett café och vandrarhem sedan 1998 med

fem små stugor att hyra per dygn, samt några ställplatser längs  kanalen.


Här intill kan du se några filmer om Brådtom Sluss.

VI PÅ BRÅDTOM


Verksmheten vid Brådtom Sluss startade 1998 av Ewa och Gunnar Persson. 2014 togs den över av Wiveca Lind som hittade sin dröm här vid slussen och bodde och drev verksamheten sommartid under 5 år.


Från 2019 driver Anneli Carlsson och Sabine Brande versamheten vidare i samma lantliga anda. Nytt är att slussvaktarbostaden har öppnats upp för fikagäster och kurser. Vilket möjliggör för året-runt-verksamhet.


På gården bor även gårdskatten Liza, som gillar att kela med  gästerna. På sommaren huserar också kaniner och sprätthöns på gården.

ATT GÖRA


Det finns mängder av saker att hitta på Brådtom Sluss – oavsett om du i lugn och ro vill njuta av sommaridyllen eller om du vill ha lite fart och fläkt. På gården anordnas  marknader med hantverk, blommor och kuriosa samt populära musikkvällar med allsång.


Göta kanals cykelled passerar genom gården och ger dig ett utmärkt tillfälle att cykla eller promenera längs den vackra kanalen. Spana efter snok, paddor, mink, vesslor, rovfåglar och häger som det finns gott om här. Ibland brukar till och med bäver visa sig!


I närområdet kring slussen finns mycket annat att göra. Bada, fiska eller ta en tur till de närbelägna slotten i Löfstad och Ekenäs.


Eller varför inte strosa runt i Norrköping med dess vackra promenader och  museum, eller titta på alla djur på Kolmårdens djurpark?


Här finns någonting för alla!