Om Brådtom Sluss

”På Brådtom har man inte bråttom.”

O

OM BRÅDTOM SLUSS

 

Brådtom är en slussvaktarbostad som härstammar från tiden då Göta Kanal byggdes i början av 1800-talet. Gårdens äldsta hus är den gamla smedjan som idag är en uthyrningsstuga.

Det finns olika teorier kring var namnet Brådtom kommer från. En är att det år 1905 körde in ett lastfartyg med buller och bång i den nedre slussporten och kanalen tömdes på vatten – slussen blev alltså "bråd tom"! En annan är att flera båtar körde in i slussportarna under 1800-talet för att de hade så ”bråttom”.

Brådtom Sluss har varit ett café och vandrarhem sedan 1998. År 2014 lämnades verksamheten över i ny regi till Wiveca Lind.

 

Numera har detta lilla smultronställe fem uthyrningsstugor och är anslutet till Svenska Turistföreningen.

 

Här intill kan du se några filmer om Brådtom Sluss.

VI PÅ BRÅDTOM

 

Brådtom Sluss ägs och drivs av Wiveca Lind som bor i gårdens gula slussvaktarbostad.

 

När Wiveca tog över Brådtom Sluss 2014 var det en dröm hon haft i nästan 20 år som blev sann; ett alldeles eget sommarparadis med café, vandrarhem och en liten camping.

 

På gården bor också två gårdskatter, Iriz och Liza, som gillar att hälsa på gästerna. På sommaren huserar också kaniner och sprätthöns på gården.

 

 

ATT GÖRA

 

Det finns mängder av saker att hitta på Brådtom Sluss – oavsett om du i lugn och ro vill njuta av sommaridyllen eller om du vill ha lite fart och fläkt. På gården anordnas marknader med hantverk, blommor och kuriosa samt populära musikkvällar med allsång.

 

Göta kanals cykelled passerar genom gården och ger dig ett utmärkt tillfälle att cykla eller promenera längs den vackra kanalen. Spana efter snok, paddor, mink, vesslor, rovfåglar och häger som det finns gott om här. Ibland brukar till och med bäver visa sig!

 

I närområdet kring slussen finns mycket annat att göra. Bada, fiska eller ta en tur till de närbelägna slotten i Löfstad och Ekenäs.

 

Eller varför inte strosa runt i Norrköping med dess vackra promenader och museum, eller titta på alla djur på Kolmårdens djurpark?

 

Här finns någonting för alla!